Permulaan

Assalamualaikum, ini adalah merupakan satu projek baru sy yakni satu photoblog sebagai tatapan umum. saya baru lagi dalam bidang fotografi dan masih lagi hanya mengambil gambar sekadar bersuka-suka dan santai, mungkin pada suatu masa nanti ada rezeki sy akan berpeluang memberikan khidmat fotografi kepada sesiapa yang berminat. insyaAllah.

CatchChaya telah dipilih sebagai tajuk blog ini, ia merupakan pandangan sy dalam bidang fotografi iaitu seni menangkap cahaya therefore Catch + Cahaya = CatchChaya.

Semoga perjalanan blog ini lancar dan memberi faedah kepada semua.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Permulaan

  1. salam abg shahrul…

    very nice pic.. suke wanie tgk gambar dalam blog ni..terang & jelas.. wanie pun ade impian nak memiliki kamera yg bagus utk snap pic2 event keluaraga-keluarga wanie selalu buat event, tp sayang nye hanya snap pakai hp camera saje, so gambar xde la berkualiti sgt..

    so nak tanye la abg shahrul pakai camera jenis ape & kelengkapan yg lain… sebagai permulaan aje wanie ni.. br nak berjinak-jinak.. harap dapat membantu.. terima kasih..

    • catchchaya says:

      wslm..
      terima kasih wanie..hehe
      sy pakai nikon D5000, speedlight SB600, kit lens 18-55mm (utk tangkap biasa2 n wide angle sikit), lens 35mm 1.8f (utk potrait pictures/creative shoots), lens 55-200mm (utk zoom2/ nature photography)..

      utk permulaan pakai dslr ni, sy bleh cadangkan beli nikon D5000.. ramai org akan cakap beli D3000, tapi bagi sy kualiti gambarnyer sgt kurang berbanding D5000. lepas tu processing gambar dier pon mcm lambat je dlm 2 camera member yg sy dah cuba.. kalau jenama lain sy tak tau sgt, aritu try pakai canon eos 50D.. rasa mcm cun gak.. focusing pon laju..tp gambar dier biler masuk computer rasa mcm kureng plak..ape2 pon, try la dulu kat kedai tu ea..

      ok wanie.. ape2 pon tanyer la ea.. jgn malu bertanya… mane yg sy tau, insyaAllah dapat kongsi bersama.. n_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s